هشتمین کنفرانس بین‌المللی زئولیت برگزار شد

هشتمین کنفرانس بین‌المللی زئولیت با حضور فرناندو بورساتو ریاست انجمن جهانی زئولیت و حمایت گروه صنعتی و معدنی نیاکان سنگر در دانشگاه سمنان برگزار شد.

هشتمین کنفرانس بین‌المللی زئولیت با حمایت گروه صنعتی و معدنی نیاکان سنگسر، به منظور توسعه پژوهش‌های کاربردی و ارتباط بیشتر دانشگاه و صنعت، در تاریخ ۲۸ و ۲۹ شهریور ماه ۱۴۰۲ در دانشگاه سمنان برگزار گردید. در این همایش با حضور شرکت‌های بزرگ صنعت زئولیت ایران برگزار شد استاید، پژوهشگران محققان ایرانی و خارجی حضور داشتند که از جمله‌ی آن‌ها می‌توان به فرناندو بورساتو، ریاست انجمن جهانی زئولیت اشاره کرد که به عنوان یکی از افراد سرشناس این صنعت در بخش افتتاحیه به ایراد سخنانی پرداخت.

یکی از اهداف اصلی از این رویداد بین‌المللی آشنایی دانشجویان، پژوهشگران و صنعتگران با تحقیقات کاربردی و توسعه‌ای در حوزه‌ی زئولیت بود از این رو برگزارکنندگان این همایش با ایجاد شرایط مناسب تلاش کردند تا با دعوت و حضور شرکت‌های دانش بنیان در راستای سخنرانی‌های علمی و مقالات پژوهشی، بستر مناسب برای گسترش تعاملات و موضوعات تقاضا محور این صنعت فراهم شود و تحقیقات محققین به سمت حوزه‌های کاربردی و تقاضا محور برای صنعت، جهت گیری نماید. از این رو بود که پس از انتشار فراخوان همایش، به تعداد ۱۱۶ مقاله علمی از سمت محققان و پژوهشگران به دبیرخانه‌ی‌هایش ارسال شد که در نتیجه‌ی داوری انجام شده توسط اعضای هیات علمی برگزار کننده، تعداد ۱۰۳ مقاله پذیرش شده به صورت شفاهی و ۹۴ مقاله به صورت پوستر ارائه شد و ۱۸ سخنران کلیدی نتایج آخرین پژوهش‌های تحقیقاتی خود را در حوزه‌های مختلف از زئولیت به صورت سخنرانی به حضار ارائه دادند.

شایان ذکر است که در بخش جنبی هشتمین همایش بین المللی زئولیت، ۴ کارگاه آموزشی تخصصی توسط مدرسین صاحب نام و تجربه با حضور پرشور علاقه‌مندان به این حوزه برگزار شد. لازم به ذکر است که معادن زئولیت ایران خصوصا در شهر سمنان، از معادن با ارزش و خلوص بالا بوده و ظرفیت خوبی برای فرآوری به منظور بالارفتن ارزش افزوده و تولید محصولات استراتژیک دارد.

این ترکیب با ساختار کریستال‌های آلومینا سیلیکات هیدراته دارای خواص فیزیکی شیمیایی با ارزشی، مانند تبادل کاتیونی، غربال ملکولی، کاتالیزور و جاذب دارند. ساختار آن‌ها به صورت متخلخل می‌باشد که با روش‌های فرآوری مختلف میتوان نسبت سطح به حجم آن را افزایش داد و کاربردهای مختلفی از آن بدست آورد.

در دهه‌های اخیر این ماده ارزشمند کاربردهای متنوعی در جذب، واکنش ها، صنعت ساختمان، کشاورزی، اصلاح خاک و انرژی پیدا کرده‌است. زئولیت‌های طبیعی مختلف در سراسر جهان، ظرفیت تبادل یونی متفاوتی برای کاتیون‌های مختلف مانند آمونیوم و فلزات سنگین از خود نشان می‌دهند. علاوه بر این برخی از آن‌ها توانایی جذب آنیون‌ها و ترکیبات آلی را نیز دارند. اصلاح زئولیت‌ها به روش‌های مختلفی همچون اسیدشویی و تبادل یونی انجام می‌گیرد. با این کار ظرفیت جذب این مواد برای جذب آنیون‌ها و ترکیبات آلی افزایش پیدا می‌کند.

علاوه بر کاربردهای زئولیت طبیعی، با ساخت زئولیت‌های سنتزی مختلف در زمینه‌های مختلف همچون جاذب در صنعت آب، کاتالیست در صنعت نفت، سبک‌سازی بتن و سیمان در صنایع ساختمانی استفاده شده است. لازم به ذکر است در تحقبقات اخیر از زئولیت‌های طبیعی و سنتزی به عنوان حامل دارو در صنعت داروسازی و همچنین در حوزه مهندسی پزشکی به عنوان داربست استخوانی در بافت استفاده می‌کنند.

امید است با پیشرفت‌هایی که در کشور ایران در روش‌های سنتز زئولیت‌های مختلف و همچنین فرآوری زئولیت‌های طبیعی انجام گرفته، در آینده نزدیک به عنوان قطب بین المللی در این حوزه شناخته شود.

گروه صنعتی و معدنی نیاکان سنگسر که رسالت خود را ایجاد ارزش افزوده بر روی مواد معدنی و جلوگیری از خام‌فروشی این سرمایه‌های ملی می‌داند، تنها حامی و اسپانسر مادی و معنوی این کنفرانس بود. این گروه صنعتی و معدنی، با در اختیار داشتن چهار معدن زئولیت با ظرفیت تقریبی ۵۰ میلیون تن و وسعتی بالغ بر ۲۵ کیلومتر مربع، امکانات به‌روز تولید و فرآوری و نیز واحدهای مختلف تحقیق و توسعه و آزمایشگاه‌های مجهز به آخرین تکنولوژی روز، توانسته است اقدامات مهم و موثری در جهت فرآوری این کانی ارزشمند به انجام رساند. علاوه بر این با توجه به بررسی‌های صورت گرفته این شرکت به زودی، محصولات متعدد دیگری از جمله کودهای معدنی، کود کشاورزی، زئولیت ۴A، و… را به بازار ارائه خواهند شد.

(تعداد تصاویر گالری 40)

(تعداد تصاویر گالری 53)